Actualul Departament Limbă, Literatură, Istorie şi Arte (DLLIA) reuneşte cadre didactice şi programe de studii din domeniul Ştiinţelor umaniste, care continuă tradiţia Filologiei de la Piteşti, înfiinţată cu aproape şase decenii în urmă. Cea mai veche secţie, cea de Franceză – Engleză, a funcţionat din 1974 în cadrul fostului Institut de Învăţământ Superior din Piteşti, devenit în 1990 Universitatea din Piteşti.

Caracterul de universitate se reflectă în paleta largă de programe de studii oferite, dintre care 7 de licenţă şi 10 de master sunt coordonate de DLLIA.

De-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea învăţământului umanist argeşean specialişti recunoscuţi la nivel internaţional: Gabriel Ţepelea, Petre Otu, Cristian Troncotă, Andrei Bantaş, Irina Mavrodin, Virgiliu Ștefănescu- Drăgăneşti, Mariana Tuţescu, Andrei Ionescu, Coman Lupu, Augustin Z.N. Pop, Şerban Cioculescu, Gheorghe Vrabie, Petru-Mihai Gorcea, Gh. N. Dragomirescu, Vasile Vasile, Sabin Păuța şi alţii.  

În 1997, în cadrul Universităţii din Piteşti, a luat fiinţă specializarea Istorie, acreditată din anul 2004, care cuprinde pregătire la nivel de licenţă şi beneficiază de programe masterale în domeniul istorie.

Din anul 2002 editează Buletinul Ştiinţific Studii Istorice, care cuprinde materiale şi cercetări de istorie ale cadrelor didactice şi ale studenţilor din cadrul specializării.

Începând cu 2002, Specializarea Istorie organizează Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor, recunoscută la nivel academic de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Domeniul Muzică, înfiinţat în 2001 la Universitatea din Piteşti, este prezent în oferta educaţională a DLLIA, prin programul de licenţă Muzică şi programul de master Educaţie muzicală contemporană, coordonate de un colectiv format din unsprezece cadre didactice care desfăşoară o activitate artistică de impact la nivel naţional şi internaţional. 

Cel mai nou domeniu din coordonarea DLLIA este Teatru, prin programul de studii Artele spectacolului (Actorie), care se adresează tuturor celor interesaţi să îşi dezvolte aptitudinile artistice şi creează o deschidere culturală mai amplă în regiune.